Но не всички имат същите страхове. Докато депутатите социалдемократи наблягат в

...
Но не всички имат същите страхове. Докато депутатите социалдемократи наблягат в
Коментари Харесай

Политико: Възходът на крайната десница кара законодателите в Е...

Но не всички имат същите страхове.

 

Докато депутатите социалдемократи натъртват в отговорите си на десния популизъм, климатичната рецесия и общественото неравноправие, евродепутатите от дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП) са по-склонни да упоменат войната в Украйна и сигурността на блока като свои съществени терзания.

 

Войната в Украйна видимо отсъства в отговорите на десните евродепутати от Идентичност и народна власт (ИД) и Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). Вместо това те се концентрираха върху заплахите от миграцията и ерозията на националния суверенитет, както и върху клопките на прибързаното използване на Зелената договорка.

 

Урсула фон дер Лайен се надява да получи втори мандат като ръководител на Европейската комисия, само че отиващите си депутати са невъзмутими към тази концепция. 1 от 5 интервюирани декларират, че биха желали фон дер Лайен да бъде одобрена за още един мандат и даже личната ѝ група в ЕНП е разграничена.

 

Малко гласовито малцинство, доминирано от ЕКР и Зелените, само че включващо в редиците си членове на Екологичен потенциал от целия политически набор, намерено се опълчва на фон дер Лайен. Лагерът против ВДЛ е на четвърто място в класацията след основния претендент на социалистите Никола Шмит. Значителна част от интервюираните разпореждат очаквания на процедурата Spitzenkandidat. Процесът на Spitzenkandidat (на немски: " водещ претендент " ) е способ, който обвързва избора на ръководител на Комисията с резултатите от изборите за Европейски парламент, като всяка огромна европейска политическа партия (да не се бърка с политическите групи на Европейския парламент) номинира своя претендент за ръководител на Комисията преди парламентарните избори. След това шпиценкандидатът на най-голямата партия (или този, който успее да получи поддръжката на коалиция с мнозинство) ще получи мандат да поеме председателството на Комисията. 

 

Системата, въведена за първи път през 2014 година, се провали с гръм и тропот през 2019 година, когато Манфред Вебер, шпиценкандидатът на ЕНП, бе безогледно отвхвърлен за поста в Комисията в интерес на фон дер Лайен, някогашен немски министър на защитата, която даже не участваше в изборите.

 

Някои законодатели наподобява считат (или се надяват), че тя може да бъде възобновена и че жителите най-сетне ще могат да се произнесат по състава на идващия изпълнителен орган на Европейски Съюз. Без значение, че самите гласоподаватели наподобява не се интересуват толкоз доста от това.

 

Един от причините в интерес на процеса на Spitzenkandidat е да се разсъни ползата на жителите към изборите за Европейски парламент. Но на въпроса какви биха били главните претекстове на гласоподавателите да се насочат към урните на Европейски Съюз в изследването през 2023 година, единствено 10 % загатват опита да повлияят на това кой ще стане идващият ръководител на Комисията. По-често споменаваните аргументи за гласоподаване са: цивилен дълг, табиет или поддръжка за политическа партия.

 

Превод и редакция ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР